Çin korkuttu! Ekonomik NATO hazırlığı
Eski İngiliz Lider Liz Truss, Çin’in teknolojik korumacılık, askeri büyüme ve ittifaklarla Batı’yı yeni bir soğuk savaşa zorladığını belirterek, Batı’nın kendisine karşı yeni savunma ağları ve ekonomik ittifaklar oluşturması gerektiğini savundu.
Truss, Çin ile olan egemenlik anlaşmazlığında Tayvan’a yaptığı ziyaret sırasında, adada hükümet tarafından finanse edilen bir düşünce kuruluşu olan Prospect Foundation tarafından düzenlenen bir panelde konuştu.
Liz Truss, Çin’in siyasi ve ekonomik tehditlerine karşı yalnızca Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ne veya Dünya Ticaret Örgütü’ne güvenmenin mümkün olmadığını vurgulayarak, şöyle konuştu: “Çin’e cevap verecek bir özgür ülkeler ağına ve ekonomik bir NATO’ya ihtiyacımız var”söz konusu.
Truss, bazılarının yeni bir soğuk savaş istemediklerini ancak bu konuda başka seçeneklerinin olmadığını söylediğini söyledi. “Biz ekonomik bağları koparmak istemesek de Çin teknoloji alanında kendi kendine yetme çabasına girdi bile. Özgür dünyanın çöküşünü görmek isteyen ülkelerle zaten ittifak halindeler. Kendi stratejik tercihlerini yaptılar. … Yapabileceğimiz tek seçim, onaylamak ve kabul etmek veya çatışmayı önlemek için önlemler almak arasındadır.ifadeleri kullandı.
Çin’in kademeli olarak donanmasını genişlettiğine ve barış döneminin en büyük askeri yapılanmasına giriştiğine işaret eden Truss, şöyle konuştu: “Sert güç olmadan anlamlı bir caydırıcılık olabileceğini iddia edemeyiz. Güney Çin Denizi’nde çatışmadan kaçınmak istiyorsak, savunma işbirliğini eleştirmeliyiz” dedi.değerlendirmesini yaptı.
G-7 liderlerini Çin’in ekonomik baskılarına karşı koordineli hareket etmeleri için bu hafta sonu Japonya’nın Hiroşima kentinde buluşmaya davet eden Truss, Tayvan’ın Kapsamlı İlerici Trans-Pasifik Ortaklığına katılımının sağlanması ve Pekin’in başvurusunun reddedilmesi gerektiğini savundu.
ÇİN’DEN İLK TEPKİ
Çin, Truss’un ziyareti nedeniyle Tayvan’da iktidardaki Demokratik İleri Parti (DPP) hükümetini eleştirdi.
Devlet Konseyi Tayvan İşleri Ofisi sözcüsü Ma Xiaoguang, “DPP yetkilileri, bağımsızlık iddialarına dışarıdan destek almak için Tayvan halkının ödediği vergilerle fiyaskoyla devrilen bazı Çin karşıtı politikacılara rüşvet veriyor.”söz konusu.
Ma, Tayvan hükümetinin zorlamaya ve meydan okumaya devam etmesi halinde Çin’in ulusal egemenliğini ve toprak bütünlüğünü savunmak için “belirleyici önlemler” alacağını söyledi.
Tayvan Savunma Bakanlığı, Truss’un Ada ziyareti öncesinde ada çevresinde 25 askeri uçak ve Çin’e ait 5 geminin görüldüğünü bildirdi. “Hava Savunma Kimlik Bölgesi”(ADİZ), duyurduğu alanda uçtuğunu bildirdi.
Ada’ya 5 günlük bir ziyaret için gelen Truss, Margaret Thatcher’ın 1990’lardaki ziyaretlerinden bu yana Ada’yı ziyaret eden ilk eski İngiltere Başbakanı oldu.
Truss’un ziyareti sırasında Tayvan lideri Tsai Ing-wen ve diğer yetkililerle görüşmesi ve iş ortaklarıyla görüşmesi bekleniyor.
haberbor.com.tr