Diyanet kitabında çocukların ‘evlenme’ yaşı gündemde
İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı Onursal Başkanı Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki kızını ‘evlendirdiği’ iddiası gündemde.
BirGün gazetesi yazarı Timur Soykan’ın ortaya çıkardığı taciz olayıyla ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı’nın uzun süredir sessiz kalması da tepkilere neden oldu.
Öte yandan Diyanet Vakfı’nın hazırladığı 2 ciltlik ‘İlmihal’ kitabının ikinci cildinde ise ergenlik çağına gelmemiş çocukların ‘evlenmesi’ ile ilgili sözler yer aldı.
Cumhuriyet‘deri Nagihan Yılkin‘nin haberine göre, ‘Evlilik Ruhsatı’ başlığı altındaki sözlerde, Diyanet’in açıklamasının aksine, Hanefi mezhebine göre evlenmek için ruhsat sahibi olmak için acele şartı bulunmuyor.
‘İSLAM HUKUKLARINA GÖRE EVLİLİKTE ALT SINIR; KIZLAR İÇİN 9′, ERKEKLER İÇİN 12’
Kitapta diğer mezhepler için evlenme ehliyetinin şu şekilde olduğu söylenmektedir:
“Malikîlere, Şafiîlere ve Hanbelîlere göre, nikah kıymak için reşit olmak da şarttır; Buna göre, fahişe aile hukuku açısından tam olarak nitelikli değildir. Malikilere göre, velisinin izni veya izni ile evlenebilir; Diğer iki mezhep de bunu kabul etmez. Onlara göre fahişe ile ancak veli evlenebilir.”
Evlilik için alt yaş ve üst yaş sınırının verildiği kitapta İslam hukukçularına göre evlilikte alt sınır; Kızlar için 9, erkekler için 12. Yeniden evlenme yaşının mezheplere göre değiştiği belirtiliyor.
Kitabın çarpıcı sözlerin yer aldığı bölümü ise şöyle:
“Ergenlik, biyolojik bir olgunluğu ifade eder. Bu kişiden kişiye, bölgeden bölgeye değişir. Bu bakımdan herkes için sabit bir ergenlik yaşı belirlemek mümkün değildir. Bu sebeple İslam hukukçuları genel duruma bakarak ergenlik için bir alt ve bir üst sınır belirlemişlerdir. Bir insan ne zaman biyolojik olarak bu iki sınırın ortasında bir ergense, o andan itibaren ergen olarak kabul edilir. Alt uçtan önce, ergenlik argümanı dinlenmez. Üst uca ulaşan kimse, buluğ çağına ermemiş olsa bile baligh sayılır. Alt sınır kızlar için dokuz, erkekler için on ikidir. Ebu Hanife’ye göre kızlar için onyedi, erkekler için onsekiz, İmam Malik’e göre her iki cins için onsekiz ve Ebu Yusuf ve Muhammed’e göre her iki cins için onbeş üst sınırdır.”
Evlilik başlığı altında yer alan ‘Buluğ Muhayyerliği’ bölümünde ise ergenlik çağına gelmemiş çocuğun veli tarafından evlendirilebileceğine dair ifadeler yer almaktadır. Babası ve dedesi dışındaki şahısların küçük yaşta evlendirilmeleri halinde buluğ çağına girdiklerinde hâkime başvurabilecekleri belirtilmektedir. Ancak babası ve dedesi tarafından nikahlanan kişinin evliliğe itiraz hakkının bulunmadığına da işaret edilmektedir.
Kitabın 214. sayfasındaki ilgili bölümünde şu sözler yer almaktadır:
“Hanefi mezhebinde, çok büyük bir zümreye zorla velayet yetkisi verilmesinin olası kayıplarını önlemek amacıyla, velileri tarafından evlendirilen kişilere, sözde “boğa seçimi” seçme hakkı verildi. Buna göre, küçük yaşta babası veya dedesinden başka bir vasi ile nikâhlananlar, buluğ çağına geldiklerinde hâkime başvurarak ana ve babalarının evliliğini feshedebilirler. Evlilik hakim tarafından feshedilinceye kadar geçerliliğini korur. Babası ve dedesi tarafından nikahlanmış olanların bu evliliğe itiraz ve taziye hakkı yoktur.” (HABER MERKEZİ)