İş

Küresel piyasalar haftaya karışık hareketlerle başladı.

Küresel piyasalar, bankacılık sistemine ilişkin endişelerin devam etmesi ve resesyon endişeleri ile karışık bir seyir izliyor.

ABD’de bir türlü sakinleşemeyen bankacılık endişeleri varlık fiyatlarına yansımaya devam ediyor.

Bankacılık bölümünün karamsarlığı ile azalması beklenen kredi genişlemesinin ülkeyi resesyona sokabileceği endişesi güçlenirken, krizin genişleme ihtimaline rağmen acil kredi kanallarının genişletilmesi gündeme geldi. Minneapolis Fed Lideri Neel Kashkari hafta sonu bankacılık krizinin ülkede resesyon riskini artırdığını söyledi.

ABD Merkez Bankası (Fed) Lideri Jerome Powell ve bazı üyeler bu yıl faiz indirimi konusunun gündemde olmadığını belirtseler de, söz konusu gelişmelerin faiz artışlarını durduracağının fiyatlanması risk iştahını destekliyor.

Para piyasaları yıl sonuna kadar Fed’in faiz indirimini 100 baz puan fiyatlamaya devam ederken, Haziran ayının prestijiyle faiz indirimlerinin başlaması bekleniyor.

Analistler, hafta boyunca bankacılık krizi haber akışının yatırımcıların odağında olacağına dikkat çekerek, Fed üyelerinin konuşmalarının piyasalar tarafında etki yaratmasının beklendiğini söyledi.

Öte yandan Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin hafta sonu bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Belarus’a taktik nükleer silah yerleştireceklerini belirterek, “Bunu nükleer silahların yayılmasının önlenmesine ilişkin uluslararası yükümlülüklerimizi ihlal etmeden yapacağız. silahlar.” söz konusu.

NATO ve Avrupa Birliği (AB), Rusya’nın Belarus’a taktik nükleer silah yerleştirme kararını “sorumsuzca” bulduklarını söyledi.

Söz konusu endişeler tahvil talebini artırırken, emtia fiyatları haftaya karışık hareketlerle başladı.

Brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,7, altının onsu yüzde 0,3 gerilerken, bakırın poundu yüzde 0,4 yükseldi.

Cuma günü New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 0,56, Dow Jones endeksi yüzde 0,41 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,31 değer kazandı. ABD’de endeks vadeli kontratları yeni haftaya yükselişle başladı.

Avrupa yakasında ise bankalara yönelik risklerin sınırlı da olsa azalması risk iştahını desteklerken, Deutsche Bank hisselerindeki değer kaybı yavaşlayarak da olsa devam ediyor.

Bankacılık krizinin başlamasından bu yana yüzde 30’a yakın değer kaybeden Deutsche Bank hisseleri, ara değer kaybı yüzde 11’i geçse de günü yüzde 3,9’luk düşüşle 8,7 avro ile kapatarak kapanışa yakın kayıpların çoğunu telafi etti. Cuma günü yüzde

Avrupa Merkez Bankası (ECB), finansal istikrarı korumak için elinden geleni yapacağını vurgulamaya devam ederken, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Deutsche Bank’ın hisselerindeki sert değer kaybının ardından bankanın çok kârlı bir banka olduğunu ve herhangi bir düşüşe gerek olmadığını söyledi. endişelenmek.

Bu gelişmelerle birlikte Cuma günü Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 1,66, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 1,26, İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 2,23 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,74 geriledi. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar yeni haftaya yükselişle başladı.

Asya borsalarında satış ağırlıklı bir trend göze çarparken, söz konusu seyirde Çin ekonomisine ilişkin endişeler etkili oluyor.

Yurt içinde bilanço açıklayan bazı şirketlerin kârlılıklarının beklentilerin altında kalması ve sanayi kârlılığının yıl başından bu yana yüzde 22,9 oranında gerilemesi, bölgedeki risk iştahının güç kaybetmesine neden oldu.

Japonya’da öncü göstergeler endeksi 96,6’ya geriledi.

Kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,2, Çin’de Şangay bileşik endeksi yüzde 0,6, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,2 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 1 geriledi.

Cuma günü satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi, günü bir önceki kapanışın yüzde 0,59 altında 5.031,98 puandan tamamladı.

Dolar/TL, Cuma gününü yüzde 0,2 artışla 19,0701’den kapatan bankalararası piyasa açılışında bugün 19,0860’tan işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde kapasite kullanım oranı ve reel sektör güven endeksi, Almanya’da Ifo iş endeksi ve ABD’de Dallas Fed imalat sanayi endeksinin bugün teknik olarak BIST 100 endeksinde 5.100 ve 5.200 seviyelerinin takip edileceğini belirtti. direnç, 5.000. Skorun dayanak konumunda olduğunu kaydetti.

Bugün piyasalarda takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye Mart ayı kapasite kullanım oranı ve reel sektör inanç endeksi

11.00 Almanya Mart Ifo iş endeksi

17.30 ABD, Mart Dallas Fed imalat endeksi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu