“Ülkemizde ürettiğimiz verileri burada tutmak, toprağımızı korumak kadar önemli”
Osmangazi Belediyesi, Bursalıları bilim ve teknoloji ile buluşturmaya devam ediyor. Osmangazi Belediyesi, Bilgi Güvenliği Derneği ile ortak düzenlediği etkinlikte Aselsan Genel Müdür Yardımcısı’nı Bursalılarla buluşturdu.
Bursalıların bilimsel ve teknolojik bilgilere ulaşabilmeleri için yıl boyunca etkinlikler düzenleyen Osmangazi Belediyesi, bu etkinliklere bir yenisini daha ekledi. Bilgi Güvenliği Derneği ile ortaklaşa düzenlenen etkinlikte Aselsan Genel Müdür Yardımcısı Taha Yücel ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fazıl Kırkbir’i Şadırvanlı Han Eğitim Akademisi’nde Bursalılarla buluşturdu.
“Yerli ve Milli Türk Savunma Sanayisinin Gelişimi ve Dünyadaki Yeri” konulu seminerde konuşan Aselsan Genel Müdür Yardımcısı Taha Yücel, “Bulut kavramı ortaya çıktı. Bazı servislerin bulut üzerinden alınmasının bilgisayarda fazla yüklenmediği, işlemlerin buluttan yapılabileceği bir ortamdır. Ancak o buluta koyduğunuz bilgilerin güvenliğini sağlamanız gerekiyor. Verilerin korunması, kara ve savunma sanayi kadar değerlidir. Çok değerli kaynaklarımız var ve onları savunuyoruz. Toprağımıza sahip çıkmak kadar ürettiğimiz veriyi ülkemizde yaşatmak da değerli. Sosyal medyaya yüklediğiniz her şey aslında yurt dışına giden verilerdir. Bilgi aktarımı sizin aracılığınızla yapılır. Bu hizmetler çoğunlukla ücretsizdir. Gençlere şunu söylüyorum: Size ücretsiz bir hizmet sunuluyorsa, sizden çok değerli bir şey alınmış demektir. Sosyal medya uygulamaları sayesinde sizden o kadar pahalı bilgiler alıyor ki sizi sizden daha iyi tanıyor.” sözlerini kullandı.
Savunma sanayisindeki son gelişmelerden bahseden Yücel, “Temas sürelerimiz çok yavaştı. Kayıt kapasitemiz ve bilgi depolama yeteneğimiz çok düşüktü. Bu nedenle büyük veriyi yönetmek yapay zekanın temelidir. Büyük bilgiyi yönetmek için ona göre çok yüksek bir kapasiteye sahip olmak gerekiyor, şimdi olan da buydu. Artık küçük bir uygulama özelliğine çok fazla bellek koyabilirsiniz. Bir radar sistemimiz var, radarın her modülü bir kütüphane kadar bilgi depolayabiliyor. Üzerinde binlerce modül var. Birkaç yıl önce savunma sanayisinde birlikte çalıştığımız bir ekip var. O takım Kaliforniya’da düzenlenen ‘suçun nerede olduğunu tahmin etme’ yarışmasında birinci oldu” dedi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fazıl Kırkbir yaptığı konuşmada Türkiye’ye karşı ‘yapamazsınız’ algısı oluşturulduğunu belirterek, “Yıllardır bize bunu yapamazsınız algısı oluşturdular. . Bu algıyı kırarak yerli ve milli teknolojinin başarısını sağladık. Gençlerimize bu özgüveni aşılayarak yerli ve milli teknolojiyi daha üst seviyelere taşıyacak gençler yetiştirmek arzusundayız” dedi.
Bilgi Güvenliği Derneği Bursa Şube Başkanı Hüseyin Yavuz, “Türkiye’de son 20 yılda öne çıkan Türkiye’nin yerli ve milli hamlesini gençlerimize sevdirmek için her ay uzman öğretmenlerimizi Bursalılar ile buluşturuyoruz. ve onlara bu çalışmaları anlatmak.” Belediye Başkanı Mustafa Dündar’a teşekkür etti.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı