Sağlık

Sedef Hastalığı İlaçla Tedavi Edilebilir

Ülkemizde görülme sıklığı ortalama %1-3 arasında değişen sedef hastalığı halk arasında sedef hastalığı olarak bilinmektedir. Hekim Takvim uzmanı Uzm. Gülcan Yıldırımcılar açıklıyor.

 

Her yaşta görülen ve en çok erişkinlerde görülen sedef hastalığı tekrarlayıcı ve bulaşıcı olmayan bir hastalıktır. Hastalığın Türkiye’de görülme sıklığının yüzde 1 ile yüzde 3 arasında değiştiğini söyleyen Doctor Calendar uzmanı Uzm. Dr. Gülcan Yıldırımcılar, “Hastalığın kesin sebebini bilmiyoruz. Ancak ailesel yatkınlık, enfeksiyon, stres ve sigara (el ve ayak sedef hastalığında) sedefi tetikleyen en önemli faktörlerdir. Hastaların bir kısmı hastalığın genellikle kendi ailesinde görülmediğini söylese de önemli olan yatkınlığın kişinin vücudunda ve ailesinde kodlanıp kodlanmadığıdır.

 

Sedef hastalığının çok ağır türleri vardır.

Sedef hastalığı en çok sürtünmeye maruz kalan diz, dirsek ve ayak üstlerinde görülür. Hastalığa yakalanan bireylerde bu bölgelerde, canlı kızarıklıkların üzerinde kalın ve nemlendiricilerle geçmeyen beyaz kabuklar oluşur. Hastalık saçlı deride (kafada kepek ve kabuklanma) ve tırnaklarda (tırnak altlarında yağlı görünüm, çukurlaşma ve kalınlaşma) da görülebilir. Tırnaklarda görülen sedef hastalığının sıklıkla tırnak mantarı ile karıştırıldığını belirten Uzm. Dr. Gülcan Yıldırımcılar sedef çeşitlerini şöyle açıklıyor: “Psöriazis vulgaris en sık görülen sedef türüdür. En çok diz ve dirsekte görülür. Eritrodermik sedef hastalığı vücudun her yerinde döküntü şeklinde görülür. Ciddi bir klinik tablodur ve mutlaka ayırıcı tanı gerektirir. Püstüler sedef hastalığı yine ciddi bir klinik durumdur. Bu tipte küçük sarı şişlikler ve kızarıklık gibi genel bir durum bozukluğu vardır. Düzenli tedavi ile kısa sürede iyileşir. Guttat sedef tipi sedef hastalığında rastgele bir enfeksiyon durumunda vücutta sık görülen damla şeklinde eritematöz beyaz kabuklu plaklar oluşur ve çoğunlukla çocuklarda görülür. Sedef hastalığının beşinci türü olan palmoplantar sedef hastalığı, el ve ayaklarda çatlaklara, kalıcı kalın kabuklu kızarıklıklara ve uzun süreli döküntülere neden olur. Sigara içmek bu ilaçta değerli bir tetikleyicidir. Ayrıca şiddetli hastalarda eklem ağrıları da görülebilir.

 

İlaçla tedavisi mümkün

Kolay sedef tiplerinin teşhisi için klinik muayeneler yeterlidir. Ancak el ve ayak sedef hastalığı da biyopsi gerektirebilir. Sedef hastalığının tedavisinde hastanın durumuna göre merhemler, retinoidler (sistemik ve topikal), ultraviyole ve immünosupresanlar gibi çok çeşitli ilaçların kullanıldığını belirten Dr. Dr. İlaçlar kesinlikle doktor onayı olmadan bırakılmamalıdır. Beyaz kabuklar geçtikten sonra idame tedaviye devam edilmelidir.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu